Douchestoel

Als verpleegkundige maak je mensen mee wanneer zij het kwetsbaarst zijn. Je ziet mensen met pijn, angst, verdriet, eenzaamheid, maar ook dankbaarheid, geluk en blijdschap. De patiënt laat het vertrouwen in jou zien door zich bloot te geven, zowel letterlijk als figuurlijk.

 

"Goedemorgen mevrouw", zeg ik terwijl ik de kamer in loop. Twee angstige ogen kijken mij aan en er komt geen reactie. "Ik zou u graag willen helpen met douchen", begin ik mijn zin en laat een stilte vallen. Er komt geen reactie vanuit mevrouw en ik besluit nog iets te zeggen. "Vind u dat goed? Ik ga u daarbij helpen", zeg ik een poging het vertrouwen van mevrouw te winnen.

 

Zwijgzaam staat mevrouw op, zoekt haar spullen bij elkaar en loopt zwijgend naar de badkamer. Ik volg mevrouw zwijgend en ben van binnen trots en opgelucht dat mevrouw het vertrouwen in mij lijkt te hebben en zij voor het eerst deze opname met iemand naar de badkamer durft te gaan.

Nog steeds kijkt mevrouw mij angstig aan en heeft veel geruststelling nodig voor zij mij vertrouwt. Ik sluit de badkamerdeur zachtjes en net nadat ik deur heb gesloten en de douchestoel op de rem heb gezet, zie ik vanuit mijn ooghoek dat mevrouw zich begint uit te kleden. Eerst haar shirt en daarna kijkt ze mij twijfelend aan. Ik knik haar bemoedigend toe en mevrouw gaat verder. Heel rustig en mevrouw bepaalt het tempo.

 

"Ik ga de kraan aanzetten mevrouw. U mag aangeven of de temperatuur lekker is", zeg ik terwijl ik de kraan aanzet. Het geluid van stromend water vult de stilte in de badkamer en ik zie mevrouw ontspannen. "Zo is het goed", zegt mevrouw zachtjes en ik richt de straal op mevrouw. Tijdens het douchen wordt er weinig gezegd, maar nadat ik de kraan uit heb gedraaid, pakt mevrouw mijn hand. "Dank je wel", fluistert ze en kijkt mij met een kleine glimlach aan.

 

Inmiddels is het een tijdje geleden dat mevrouw het vertrouwen in mij had en zich liet helpen met douchen. Maar steeds als ik in die badkamer ben en de douchestoel zie staan, denk ik terug aan mevrouw.

Die douchestoel is voor mij het symbool geworden voor het vertrouwen wat mevrouw in mij heeft gekregen en voor wat ze mij heeft durven toe vertrouwen tijdens haar ziekenhuisopname.