Kerstboom

Het is koud en donker buiten. De donkere dagen voor Kerst. Voor de ingang van het ziekenhuis staat een bijzondere kerstboom. Metershoog en met allemaal lichtjes erin.

Een lichtje voor het meisje van drie dat dit jaar met Kerst in het ziekenhuis moet blijven slapen, zodat ze ook dan gewoon haar medicijnen kan krijgen.

Een lichtje voor de papa en mama die voor het eerst Kerst als gezin meemaken, maar van wie hun zoontje veel te vroeg werd geboren en nu op de intensive care neonatologie vecht voor zijn leven.Voor het eerst dus Kerst als gezin, maar niet, zoals gehoopt, thuis bij de open haard en de kerstboom.

Een lichtje speciaal voor die grote meid van zeventien. Door haar coma maakt ze de feestdagen niet bewust mee, maar haar ouders wijken geen moment van haar zijde. Die kunnen niet anders doen dan hopen dat hun sterke dochter een keer uit haar coma gaat ontwaken en dat Kerst volgend jaar weer is zoals het ooit was. Gezellig, zorgeloos envan elkaar genietend. Maar zoals zij dit jaar Kerst moeten doorbrengen, lijkt dat nogheel ver weg.

Ook is er een lichtje voor het jongetje van acht dat net te horen heeft gekregen dat hij een hersentumor heeft. Het is het begin van een onzekere periode. Kan hij ooit nog metzijn vrienden voetballen? Zal hij ooit nog kunnen stoeien met zijn broertjes? Ineens staan de Kerstdagen in het teken van de eerste behandeling en het slikken van allerlei vieze pillen in verschillende kleuren.

Maar ook een lichtje voor het meisje van zes. Na veel behandelingen, medicijnen, onder- zoeken en opnames, moest zij de strijd opgeven. Zij is nu een lichtje aan de hemel, voor haar ouders die hun prachtige dochter deze dagen net wat extra missen en voor wie hun gezin voor altijd veranderd is. Een lichtje om ze kracht te wensen, te steunen in deze moeilijke tijd.

En een lichtje voor het meisje van twaalf. Jaren bracht zij door in het ziekenhuis, maar dit jaar is ze met Kerst thuis. Samen met haar vrienden, familie en haar hond.

Zo zijn er in de grote kerstboom wel honderd brandende lichtjes. Allemaal voor de kleine, kwetsbare helden die met Kerst in het zieken- huis moeten zijn. Maar ook voor hun ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s: om ze een hart onder de riem te steken en te laten weten dat er mensen zijn die aan ze denken. En al deze lichtjes zorgen voor een mooie kerst- boom, die deze donkere dagen net iets minder donker maakt.