Bijzonder wonder

“Gefeliciteerd met jullie gezonde dochter”. Waarschijnlijk waren dat de woorden wat de verloskundige twee jaar geleden tegen de ouders vertelde. Woorden waarmee er een opluchting door de papa en mama heenging, waarmee ze op een roze wolk belandde en waarmee het genieten van hun wonder kon beginnen.

 

En nu twee jaar later zitten ze naast het bed van hun dochter. En steeds als jullie haar zien liggen, worden jullie herinnert aan wat er een enkele week geleden gebeurde. Een gebeurtenis waarmee jullie leven volledig op zijn kop stond, waarmee alle geluk helemaal werd weggespoeld door de tranen van verdriet, van angst of van wanhoop.

 

Zij, die rustig aan het spelen was in de woonkamer. Aan het spelen met al haar poppen, knuffels en puzzeltjes. Ze brabbelt wat woordjes, gaat op in haar spel en alles lijkt normaal. Een onbewaakt moment en je moedergevoel vertelt je dat er iets mis is. Het gebrabbel in de kamer heeft plaats gemaakt voor stilte. Meteen zie je dat het helemaal foute boel is en de paniek slaat toe. Jullie mooie meisje wat even daarvoor nog rustig aan het spelen was, moet nu vechten voor haar leven. Van de intensive care gaat jullie dochtertje naar de medium care en ondanks dat dit een stapje vooruit genoemd mag worden, is de situatie zorgelijk en lijkt er niets meer van jullie geluk over.

 

Vanuit de deuropening kan ik jullie meisje goed zien liggen. Een klein meisje, zo kwetsbaar in een veel te groot bed. De vele knuffels vullen de leegte in het grote bed op en de kamer is gevuld met vele kaarten. Mijn ogen gaan de kaarten een voor een af en dan zie ik een foto.
Een foto van een stralend meisje, een gelukkig meisje, een gezond meisje. En als ik haar dan zo zie liggen, voel ik, ondanks dat ik geen mama ben, het verdriet van jullie beide.


Want als ik jullie meisje zo zie liggen, lijkt het haast onmogelijk dat twee jaar geleden de woorden “gezonde dochter” werden uitgesproken.

En ik, als onervaren verpleegkundige, als jongvolwassene leer hier een belangrijke les uit; "mama en papa mogen worden van een gezond wonder is bijzonder en mama en papa mogen zijn van een kind wat gezond kan opgroeien is een bijzonder wonder".