Cliniclowns

“BENG”! De achtjarige Laila en de zesjarige Melle draaien meteen hun hoofd naar de deur. “BENG”! De deur vliegt open en twee vrolijke clowns stappen de kamer in. “BENG BENG”, klinkt het hard door de kamer wanneer de voorste clown met de bekkens slaat. Met een luid kabaal komen de clowns de kamer in en aan de gezichten van Laila en Melle zie ik dat ze vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn. Vergeten dat dit dezelfde kamer is waar ze zojuist nog angstig waren voor het meten van een bloeddruk, bang dat er weer iemand in een wit pak ze pijn zou komen doen.

 

“RETTEKETET”, klinkt het uit de trompet van de achterste clown en daarmee is de gehele kamer gevuld met de aanwezigheid van de twee Cliniclowns en bovenal met het gelach van Laila en Melle. Ik kijk eerst naar Laila en zie een totaal ander meisje. Het meisje wat eerst heel verlegen en stil in het bed lag, is nu veranderd in een vrolijk meisje wat alle zorgen eventjes vergeet. “Nog een keer!”, schreeuwt Melle vanuit zijn bed om boven het geluid uit te komen. Ik kijk naar Melle en zie dat er niets meer over is van het stille en bange jongetje van net.

 

De Cliniclowns hebben er beide voor gezorgd dat Laila en Melle zichzelf mogen zijn.

Dat zij ondanks alle narigheid van hun ziekte, gewoon een kind mogen zijn. In dit geval een meisje van acht en een jongetje van zes, die de grootste lol hebben om het muziekoptreden van de twee clowns.

 

“BENG”, klinkt het voor een laatste keer en het applaus van Melle en Laila volgt. De clowns nemen het applaus in ontvangst door een diepe buiging te maken en verlaten daarna de kamer. “Dat was leuk”, zegt Melle enthousiast. “Wanneer komen ze weer?” “Dat weet ik niet”, antwoord ik terug. “Laten we hopen dat ze snel weer terugkomen voor een nieuw muziekoptreden”, Melle en Laila knikken instemmend en de lach op hun gezicht is nog steeds aanwezig.