Tsjakka!

Soms worden er patiënten op de afdeling opgenomen waar je kippenvel van krijgt, als je leest wat de reden van opname is. Van die situaties waarbij je je kan voorstellen hoe het gebeurd is en waarbij je bijna de pijn voelt van degene bij wie het is gebeurd. Zo ook bij Menno, een jongetje van zeven jaar, wat nog op de operatiekamer is wanneer ik mijn dienst begin.

 

Ik open het dossier van Menno en lees in de naslag dat Menno gevallen is op school. Tijdens het spelen in de pauze is Menno gevallen, waarbij hij zijn been heeft opengehaald aan het hek. Een lelijke vleeswond met gevolg en dus wordt het gehecht op de operatiekamer. De haren op mijn arm staan overeind bij het idee, maar toch ben ik ook wel enigszins benieuwd naar hoe dat er heeft uitgezien.

 

De meeste kinderen zijn erg ontdaan bij een opname in het ziekenhuis. Een ritje met de ambulance, een bezoekje aan de spoedeisende hulp en een operatie mag best een ingrijpende gebeurtenis genoemd worden. Maar Menno vindt het allemaal stoer en heeft praatjes voor tien.

 

“Zeg Menno, dat was nogal een korte schooldag”, zegt mijn collega tegen Menno terwijl we het bed de kamer oprijden. “Ja, ik was aan het spelen”, begint hij zijn verhaal. “Ik klom op het hek en toen viel ik eraf, zo met mijn been er langs”. “Tsjakka”, roept hij, terwijl hij met zijn handen een beweging maakt alsof hij het fruit bij het spelletje ‘Fruit ninja’ doormidden hakt.

 

“Willen jullie de wond zien?”, vraagt hij stoer. Voor we de tijd krijgen om te antwoorden, heeft hij de telefoon van zijn moeder gepakt en zoekt de foto op. Vol trots laat hij de foto zien, waarbij weer de rillingen over mijn rug lopen. De foto doet mij denken aan de vleeswond die Freek Vonk opliep nadat hij gebeten was door de haai en het ziet er nogal bloederig uit.

 

“15 Hechtingen zitten erin!”, Menno glundert bijna van trotsheid. “Ik ga morgen de foto aan iedereen in de klas laten zien, dat is echt stoer!”

Van Menno heb ik geleerd dat ieder kind weer anders is en dat een ziekenhuisopname en operatie dus niet altijd spannend en eng hoeven zijn.

Want als ik Menno moet geloven, is dat best stoer.